Glamour US

Egyszer régen egy kis félénk leány volt; most pedig egy őszínte, szókimondó személyiség aki belevaló üzeneteit juttatja el a nőkhöz szerte a világon.

Zendaya hűséges a gonolataihoz ez igaz is rá ebben a professzionális erős, elnézést nem kérő útón. És ő ezzel lök el mindenkit magától. –  barát és mentor, Tyra Banks, a Tyra Beauty alapítója

Szavaiszerint élni azt jelenti:"Soha ne próbálj meg valaki más definíciója szerint szép lenni. Te határozd meg, hogy magadnak mi a szép."

Sokat elárul egy hollywoodi csillagról az, ahogy ünnepli születésnapját. A jacht party Ibizán? Nem Zendaya számára, a Disney lány, aki állandóan bővíti tudását. A 18. születésnapját otthon töltötte – arra használta a napot, hogy a 19 millió Instagram követőjét megkérje arra, hogy segítsenek a fejlődő országokban táplálni 150 iskolás gyereket egy éven keresztül. Aztán tavaly szeptemberben, az ő tizenkilencedik születésnapján újra kijelentette, hogy "Ajándékok helyett, segíteni akarok három testvérnek, aki szavakon túl ihletett meg engem'. A fiatal testvérek elvesztették a szüleiket AIDS miatt; Zendaya találkozott velük egy Dél-Afrikába tett kirándulása során, hogy kiszürjék a HIV fertőzötteket az ENSZ új programjával, az UNAIDS-el. És így a fiúknak 50,000 dolláros adomány gyűlt össze segítségből és igy vehettek egy otthont számukra.

Néha a nővekvő Disney be tud tenni téged egy dobozba – néhány csillag kirobban (lásd: Miley) és mások soha nem akarnak kitörni. De Zendaya (K.C. A tinikém) megtaláta a módját, hogyan maradjon azon az úton, amit kijelolt maga számára, és így mélyenszántó szókimondó tettei tették őt a az erős fiatal nők szimbólumává.

Az elmúlt évben,  megtapasztalta azt, amikor Modeliste magazinhoz készült fotósorozat képeit teljesen átretusálták az eredetieket és ezek jlentek meg. Zendaya azonnal kifejezte a rémületét Instagrammon, mondván: "Ezek azok a dolgok, amik öntudatossá tesznek nőket, az létrehozza a szépség irreális ideáljait. " (A rajongók éljeneztek, és a magazin visszahelyezte az igazi Zendayát.)

A 2015 Oscarnál, amikor a Fashion Police tagja Giuliana Rancic felvetette, hogy lehet, hogy a csillag hajkoronája olyan mint a pacsuliolaj vagy a gyom,  Zendaya híresen ellenszegült twitteren: "Nekem ez olyan mint egy oroszlán sörénye az erő és szépség szimbólumai." Kerry Washington tweetelt is neki, "Szép volt Szépsép. XO!" Viola Davis szintén közbeszólt: "Ünnepellek téged testvérkém!" Rancic később bocsánatot kért, és Zendaya higgadtsága ösztönözte Mattelt, hogy tegye halhatatlanná a Zendaya Barbie-val rendelkező piros-szőnyeg-pillantását, és hajkoronáját és mindent.

Bár Zendaya fiatal, ő és az aktivizmus nem új. "Mindig rendelkezett a cél eléréséhez való érzékkel, ez a hangja." mondja az anyja, Claire Stoermer, akii tanár a Californiai Oaklandben. Élesen a megbokrosodás gyerekként, Zendaya Maree Stoermer Colemanként, megismételte, hogy az óvoda parancsban, hogy társadalmilag vele lépést tartsanak, merőn néz. Félénk kisgyerek volt, Zendaya Maree Stoermer Coleman óvodát ismételt annak érdekében, hogy felzárkózzon szociálisan társaihoz. Hat évesen, ő és két barátja, a magániskolájukban levő egyetlen fekete gyerekként, meggyőzte az igazgatójukat, hogy engedje meg nekik, hogy Black History Monthnak tiszteletére végrehajtsonak egy színházi daraboz. "Én Bessie Coleman voltam," emlékszik vissza Zendaya. "a barátaim Harriet Tubman és Madam C.J Walker voltak. Éppen éreztük, hogy nekünk ezeknek a nőknek a fontosságáról kellett említést tennünk. "

Attól a naptól fogva, Zendaya a színjátszás írányába tett változásokat. Nyáron kísérte az anyuját a California Shakespeare Theater házi menedzsereként betöltött második állásába. 14-nél leszállt Shake It Upon. És mire tavaly megszerezte a középiskolai diplomáját, Zendaya pontosan tetőre hajtott meg két TV show műsort a Disney Channel; kibocsátott egy albumot (a "Replay" ami platina lett); és írt egy inspiráló könyvet, a "Between U and Me" címmel. "De nem CSAK  éneklek, táncolok, és színészkedem, hanem azért csinálom mert szeretem!" -mondja. "Kell lennie egy célnak, amelynek csatlakoznia kell a világhoz, olyan üzeneteken keresztül, amik fontosak, értékesek. Engem sokkal inkább a pozitiv tetteimről egy ember életében ismerjenek meg , mint azért az utolsó projekről, amit tettem."

Ezen a nyáron Zendaya azt tervezi, hogy vissza utazik Dél-Afrikába az UNAIDS-szel a folyamatos munkája részeként beszélni fog az International AIDS Conference-nél. És ő nem kevésbé elkötelezetten tudatosította az Egyesült Államokban is.  "Az AIDS mindenkit érint," mondja. "Ha el tudom érni, hogy a fiatal generáció megvegyen egy bizonyos kézitáskát, akkor talán el tudom érni azt is, hogy  biztonságos helyet teremtsünk, ahol védjék magunkat, testünket—ahol szeressük magunkat."

Kweku Mandela, Nelson Mandela unokája, és az Africa Rising Foundation egyik alapítója, lenyűgöződtek. Zendaya csatlakozik fiatal emberekhez azáltal, hogy megmutatja, hogy nem különbözik tőlük, és ez csinál egy hatalmas különbséget, mondja. Ez a munka egy fotónál sokkal többet jelent neki.

Most, a színésznőként-az énekes-táncosként tökéletesíti az új albumát ("a nővé válás előtt", – mondja), soha nem szalaszt el egy pillanatot sem, hogy ki álljon a rajongói mellett. "Annyira bámulatos nézni olyan nőknek egy nemzedékét, akik kényelmesebbé válnak a bőrükben, a hajukban, magukban." – mondja. "Ez egy szép dolog. "