Életrajz

Zendaya Maree Stoermer Coleman 1996. szeptember 1-jén született Oakland, Californiában az Amerikai Egyesült Államokban. Édesapja Kazembe Ajamu Coleman, afroamerikai, édesanyja Claire Stroermer fehér családból. A Californian Shakespeare Theater közelében nőtt fel Orinada-ban, ahol édesanyja managere volt annak a programnak, ahol thetséges gyermek színészpalátákat hallgattak meg és képeztek ki. Zendaya is hasonlóan tevékenykedett kiskorától kezdve, számos produkcióban lépett fel. Az Oakland School for the Arts-ba járt, ahol szintén ezt az irányt követte, és itt is rengeteg iskolai előadásban lépett fel, többek között a Once on This Island-ben, mint Little Ti Moune, valamint a Caroline, or Change című darabban egy férfi karater bőrében, mint Joe. Ezután a Cal Shakes Conservatory programjában vett részt az American Conservatory Theater-ben. Táncos karriere is hasonlóképpen indult, három évig pedig a Future Shock Oakland táncsapatban is látható volt, ahol Hip Hop-ot és Hula-t is táncolt.

Karrierét modellként kezdte, olyan márkák reklámaiban láthattuk, mint a Macy's, a Mervyn vagy éppen az Old Navy. Ezután egy iCarlys reklámban szerepett Stefanie Scott színésznővel. Ugyanebben az évben Selena Gomezzel szerepelt közösen a Sears egyik divatreklámjában, mint egy táncosnő. 2009-ben lehetőséget kapott, hogy a Kidz Bop videóklipjében táncoljon, mely Katy Perry Hot 'n' Cold című dalának volt az egyik feldolgozása. A videó felkerült a Kidz Bop 15. számú lemezére. 2009 novemberében jelentkezett Rocky Blue szerepére a Disney készülő új sorozatához, a Disney Channelen.

2010-ben kapta meg élete átütő szerepet az Indul a risza! című amerikai tinisorozatban, ahol Bella Thorne oldalán feltűnt Rocky Blue szerepében. A sorozatban Bella és Zendaya olyan tiniket alakítanak, akik nagy álmuk, hogy profi táncosok legyenek, szerencséjükre a helyi showba be tudnak kerülni. A sorozat 2010-től 2013-ig futott, összesen három díjat zsebelt be, és tizennyolc jelölést kapott. 2011 és 2012 között Zendayát többször is jelölték a Young Artist Awardson is. 2014-ben pedig a Image Awardon jelölték is.

2011-ben szerepet kapott a Sok sikert, Charlie! című amerikai vígjátéksorozatban, ahol egy rész erejéig tűnt fel Bridgit Mendler oldalán, mint Rocky Blue. Még ebben az évben szinkronszínészként is megjelent a Csingiling és a nagy verseny című amerikai animációs filmben, ahol Fern hangját kölcsönözte. Ebben az évben jelent meg legelső száma a Swag It Out, június 21-én kiadta a Watch Me című számát, amelyet Bella Thorne-nal együtt készítettek el; a a szám 86. helyet szerezte meg a Billboard Hot 100 listán. 2012. február 29-én kiadta a Something to Dance For-et, majd szeptemebr 2-án leszerződtette a Hollywood Records- 2012. októberében Zendaya fellépett a Teen Music Festivalon és az Operation Smile estéjén is.

2012-ben szerepet vállalt a Bar/átok című drámafilmben, ahol Halley Brandon szerepét kapta meg. A filmben Bella Thorne és Stefanie Scott is szerepet kapott, ugyan Zendaya és Bella a filmben először legjobb barátnők voltak, majd ellenséggé váltak. Még ebben az évben szerepet kapott a Zsenipalánták című amerikai drámasorozatban, ahol Sequoia alakította. Majd 2012. szeptemberében Zendaya Lil Wayne-nel és az NBA játékosával Lebron James-szel előadták will.i.am & Britney Spears: Scream and shout című számát a Beats by Dr. Dre Color televíziós reklám során.

2013-ban szinkronszerepet vállalt a Disney által készített Szuperebek című filmben is, ahol Lollipop hangját adta. 2013. márciusában Zendaya versenyzőként szerepelt az ABC közreműködésében készült Dancing with the Stars című táncműsorban, ahol Shawn Johnson-nal lépett fel, a történelem során ő volt a legfiatalabb versenyzője a sorozatnak, a sorozat alkalmával második helyet nyert. 2013. július 16-án jelent meg a Replay című száma, majd 2013. szeptember 17-én jelent meg legelső albuma is. 2013. augusztus 6-án Zendaya kiadta első könyvét Between U and Me: How to Rock Your Tween Years with Style and Confidence címmel. 2013-ban Zendaya elkezdett dolgozni egy ruha márkán, amelyet az Indul a risza! című amerikai tinisorozatban viselt ruhái ihlettek meg, s Shake It Up Dance Clothing Line by Zendaya címet kapta meg. A kollekcióban kiegészítőket, shortokat, kabátokat, táskákat találhatunk. 2014-ben jelölték a Teen Choice Awardson kiemelkedő Candie’s stílus ikonjának is.

2014-ben szerepet kapott a Megkutyulva című amerikai vígjátékban, ahol Zoey Stevens szerepét kapta meg. A filmben Zoey és édesanyja egyedül élnek, azonban anyukája újra szeretne házasodni, és Zoey élete fenekestül felfordul. Rádöbben, hogy az új családjában nem ő lesz az egyedüli gyerek. 2014-ben Zendayának két videója is megjelent My Baby számhoz. Az eredeti szám 2014. január 28-án jelent meg, míg a remix verziója, amelyet TY$, Iamsu! és Bobby Brackins-szel készített csak február 15-én jelent meg. 2014. június 16-án bejelentették a Lifetime közreműködésében el fog készülni Aaliyah énekesnő életrajzi filmje, amiben Aaliyah szerepét kapta volna; azonban néhány héttel később, a színésznő visszamondta a szerepet. 

2015-ben szerepet vállalt a K.C. A tinikém című amerikai vígjátéksorozatban, ahol K.C. Sooper szerepét kapta meg. A sorozat szerint K.C. szülei kémek, amire lányuk rá is döbben, s szülei titkos vágya, hogy lányuk is a nyomukba eredjen. Még ebben az évben egy rész erejéig szerepet vállalt a Black-ish című sorozatban, mint Resheida.

2016-ban bejelentették, hogy Zendaya lett a Covergirl reklámarca. Még ebben az évben a Project Runway 15. évadjának a vendég bírája lett.

2017-ben szerepet kapott a Pókember: Hazatérés című amerikai kalandfilmben, ahol Michelle szerepét kapta meg. Zendaya olyan híres színészekkel fog együtt forgatni, mint Chris Evans és Robert Downy Jr. A film 2017. július 6-án fog megjelenni a hazai mozikban. Ezenkívül Zendaya elvállalta Spider-Man Homecoming: Disney Channel Making of TV Special International kísérőfilmet, amely 2017. június 15-én fog megjelenni. Zendaya természetesen Michelle-t fogja majd alakítani. Zac Efron és Hugh Jackman oldalán szerepet kapott a The Greatest Showban, amely 2017 december 25-én fog megjelenni az USA-ban.

2018-ra szinkronszerepet vállalt a Smallfoot nevű animációs filmben, illetve a Duck Duck Goose című animációs filmben, ahol Chi hangjakét hallhatjuk majd.